Топінг для кави: як зробити свою каву особливою без зайвого кофеїну
Останнім часом цей вид добавок став дуже популярним. Причому використовують топінги не лише у кав’ярнях, а й вдома. Оскільки придбати їх можна у багатьох магазинах та на сайтах. Коли мова заходить про солодкі добавки, багато людей плутають топінги з сиропами. У цьому питанні важливо пам’ятати таке: у топінгу густа консистенція, а у сиропу – рідка. Тому перший залишається на поверхні напою, а другий — повністю розчиняється в ньому.
Смакова різноманітність
Топінг для кави – це не зовсім звичні добавки, такі як молоко, кардамон, імбир чи вершки. Цей продукт пропонує більш екзотичні смаки:
- ягоди (смородина, малина, ягідні мікси);
- фрукти (апельсин, банан, лимон);
- десерти (різні поєднання шоколаду, карамелі тощо);
- горіхи (кокос, мигдаль).
Такий асортимент дозволяє проводити різноманітні смакові експерименти. Адже зовсім не обов’язково використовувати один смак – їх цілком можна комбінувати та створювати власні унікальні поєднання. Для цих цілей підходить будь-яка кава, включаючи безкофеїнову. Адже основне завдання топінгу – не замінити смак кави, а доповнити та підкреслити її.
Добре поєднуються шоколад із ваніллю або горіх з корицею. Для терпких і гірких напоїв, наприклад на основі робусти, добре підійдуть ванільні та карамельні добавки. Вони трохи пом’якшують терпкість та гіркоту, роблять їх більш пікантними. Також ці топінги гарні в «молочній» каві (лате, капучино). Багатьом не подобається традиційна кавова гіркота, наприклад в еспресо. Прибрати її можна шоколадним та мигдальним топінгом.
Особливості використання
Кава без кофеїну, мелені та розчинні варіанти…топінги покращують смак будь-яких кавових напоїв. Однак головне — не перестаратися, тому що топінг зроблений на основі цукру. Тобто, якщо його додати дуже багато, то напій може вийти надто солодким.
Для еспресо зазвичай достатньо близько 5 мл, а ось для великої чашки капучіно знадобиться втричі більше. Якщо ви користуєтеся топінгом вперше, краще починати з найменших обсягів і поступово додавати ще. У безкофеїнової арабіки смак м’який, а у робусти — гіркий. Іноді ці базові сорти, у різних пропорціях, поєднують у бленди. Завдяки цьому вдається отримати більш збалансований за всіма показниками смак. Якщо ви обираєте бленди, то фахівці рекомендують використовувати фруктово-ягідні мікси з ненав’язливим присмаком.
У продажу є продукти не лише з барвниками та консервантами, а й на натуральній основі. Коштують вони зазвичай дорожче. Однак у поєднанні з відсутністю кофеїну надають корисніший вплив на організм. Щоб відкритий топінг не зіпсувався, краще зберігати герметично закриту пляшку в прохолодному, недоступному для сонячних променів місці.
Свежие комментарии